Sedarea in stomatologie se refera la analog-sedare sau la inhalosedare.
Ambele metode sunt de sedare constienta adica o stare de depresie minimal la nivelul constientului ce include o stare de relaxare mintala insotita de capacitatea de a pastra caile respiratorii deschise si de a raspunde satisfacator la stimuli fizici sau la comenzi verbale.
Procedeul de sedare este auxiliar tratamentului stomatologic, nu inlocuieste anestezia locala.
Inhalosedarea consta in inhalarea protoxidului de azot in combinatie cu oxigen, gaz cunoscut si ca “funny gaz” datorita efectului sau asupra sistemului nervos central.
Este o metoda de sedare flexibila prin ajustarea nivelului de gaz, netoxica, actiune blanda, timpul de recuperare este scurt de aproximativ 2 minute, prin administrarea de oxigen pur.
Analog-sedarea consta in administrarea de analgezice intravenoase, impune montarea unei branule pe bratul pacientului.
Este de asemenea o metoda flexibila, doza de analgezic fiind aleasa in functie de greutatea pacientului si ajustabila prin administrarea de ser fiziologic.
Ambele metode sunt metode premergatoare anesteziei generale in salile de chirurgie, asadar nu sunt comparabile cu anestezia generala nici ca efect nici ca riscuri.
Riscurile sedarii sunt reduse prin prezenta in cabinetul stomatologic a medicului anestezist. De asemenea in clinicile stomatologice unde se practica metode de sedare exista monitor de functii vitale si defibrillator.
In urma sedarii pacientul devine relaxat, exprimand o usoara stare de somnolenta, colaborand insa perfect cu medical stomatolog, astfel eficienta actului stomatologic creste putandu-se realiza chiar si tratamentul complet intr-o singura sedinta.
La sfarsitul sedintei pacientul se simte odihnit fara a putea rememora niciun fel de neplacere referitoare la sedinta de tratament.
Costurile acestei proceduri sunt variabile in functie de durata tratamentului, acesta incepand de la 200 Lei.