SPALATUL PE DINTI CORECT
Sa recunostem cati dintre noi nu am mers macar o data la culcare fara se ne periem dintii, acest lucru nu este o drama insa nu trebuie sa devina un obicei.
Spalatul pe dinti este absolut necesar dimineata si seara.
Toate resturile alimentare ramase intre dinti pe timpul zilei trebuie indepartate prin periajul de seara, astfel evitam ca peste noapte acestea sa fermenteze deteminand aparitia cariilor.
Periajul de dimineata este de asemenea foarte important pentru a indeparta bacteriile si placa bacteriana ce se aduna in cavitatea orala pe parcursul noptii.
Pentru a avea un zambet frumos, dinti si gingii sanatosi trebuie sa acordam cate 2 minute de 2 ori pe zi periajului dentar.
SFATURI DE CARE TREBUIE SA TINEM CONT CAND NE PERIEM DINTII:
1. Alegerea periutei de dinti potrivite: duritatea periutei de dinti (moale medie sau dura).
Periuta de dinti trebuie sa fie suficient de moale pentru a permite si perierea gingiilor fara a provoca rani la nivelul acesteia. Perii unei periute de dinti pot fi sintetici sau naturali. Periile cu par natural au dezavantajul unei durate de viata mult mai scurta decat cei sintetici (incarcandu-se foarte rapid cu bacterii), insa au avantajul unei duritati optime ce permit masajul gingiilor si activarea circulatiei la acest nivel.
Pasta de dinti: exista o varietate de produse pe piata, astfel fiecare dintre noi poate gasi pasta de dinti potrivita lui. Este important insa ca la cateva luni sa schimbam pasta de dinti deoarece si bateriile din cavitatea bucala fac adaptare la un anumit timp de “detergent bucal”.
2. Periajul dintilor se face astfel incat sa nu agresam gingiile insa acestea trebuie masate in timpul periajului. Astfel periuta se va tine cu perii in unghi de 45 de grade fata de axul dintilor si perii vor fi ghidati dinspre gingie spre marginea dintelui astfel incat sa periem atat gingiile cat si dintii. O periuta de dinti va peria 3 dinti in acelasi timp (dimensiunea medie a periutei pentru adulti) astfel dintii vor fi periati cate 3, fiecare grup fiind periat prin aceeasi miscare de 10-12 ori pe fiecare suprafata a dintelui.
3. Dupa periajul de seara nu este voie sa mai mancam sau sa mai bem nimic altceva in afara de apa.
4. Periajul dentar va incepe cu zona maselelor. Astfel la periajul de dimineata veti incepe cu partea stanga, iar la cel de seara cu partea dreapta, astfel ne asiguram ca toti dintii au fost periati la fel de bine pe parcursul unei zile (pe parcursul periajului dentar poate interveni oboseala musculara, astfel ultimii dinti periati vor fi mai putin eficient curatati decat primii).
5. Folosirea apei de gura si a atei dentare reprezinta metode auxiliare, acestea nu exlud periajul dintilor si vor fi folosite mereu dupa efectuarea periajului.